Ladurée: Ο μύθος της πιο… γλυκιάς αυτοκρατορίας

Ladurée: Ο μύθος της πιο… γλυκιάς αυτοκρατορίας

Το παριζιάνικο αρτοποιείο του 1862 που κατάφερε να γίνει επιχειρηματικός κολοσσός πολλών εκατομμυριών πουλώντας… macaron!

 

Το όνομα που έγινε συνώνυμο των πιο... κομψών γλυκισμάτων 

Με ιστορία 150 και πλέον ετών, η εμβληματική patisserie έχει περιέλθει πλέον στην ιδιοκτησία του ομίλου Holder, στον οποίον ανήκει μεταξύ άλλων και το εξίσου ιστορικό brand Paul.

Όλα ξεκινούν το 1862, όταν ο Louis Ernest Ladurée ανοίγει ένα αρτοποιείο στο νούμερο 16 της οδού Royale στο Παρίσι, που φέρει σαν όνομα το επίθετό του. Την ίδια χρονιά αρχίζει και η κατασκευή της εθνικής Όπερας Palais Garnier, με αποτέλεσμα η περιοχή Madeleine να εξελίσσεται σε ένα από τα πιο σημαντικά επιχειρηματικά κέντρα της γαλλικής πρωτεύουσας. Και το Ladurée βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά του.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1871 μια πυρκαγιά στο αρτοποιείο προσφέρει τελικά την ιδανική ευκαιρία για την μετατροπή του σε ένα πολυτελές και κομψό ζαχαροπλαστείο και την αναγέννησή του αναλαμβάνει ο διάσημος ζωγράφος της εποχής Jules Cheret. Ο ίδιος αντλεί την έμπνευσή του από την οροφή της Όπερα Garnier αλλά και της Καπέλα Σιστίνα και ζωγραφίζει χερουβείμ και ειδικά το “Pastry Angel” (σ.σ. Άγγελος της Ζαχαροπλαστικής) το οποίο έμελλε να χρησιμοποιηθεί αργότερα στην εταιρική ταυτότητα του brand.

Καθώς τα χρόνια περνούν, η Madeleine αποκτά chic εστιατόρια και πολύτελή cafés και η αρχή του αιώνα βρίσκει το Παρίσι σε μια έξαρση διασκέδασης. Τότε είναι που η σύζυγος του Ladurée, Jeanne Souchard έχει την ιδέα να δημιουργήσουν έναν χώρο όπου θα μπορούν να συγκεντρώνονται και οι γυναίκες με απόλυτη ελευθερία: το ”salon de thé”, έναν συνδυασμό παριζιάνικου café και ζαχαροπλαστείου.  

Αυτή ήταν και η αρχή για μια λαμπρή πορεία 150 και πλέον ετών η οποία ξεκίνησε να εκτοξεύεται το 1930, όταν ο εγγονός του Ladurée, Pierre Desfontaines, συνέλαβε την ιδέα να ενώσει δύο μπισκότα macaron γεμιζοντάς τα με μια πλούσια γκανάς και να τους δώσει τη μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα. Έκτοτε η συνταγή παραμένει η ίδια, όπως άλλωστε και ο “εθισμός” στο κομψό μικρό γλυκό που εκφράζει τη φίνα γαλλική ζαχαροπλαστική.

Το όνομα Ladurée είναι συνώνυμο με τα macaron σε όλο τον κόσμο πλέον, με 15.000 γλυκίσματα να πωλούνται καθημερινά.

Image

Το μικρό γαλλικό γλύκισμα που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τον Pierre Desfontaines, του παριζιάνικου ζαχαροπλαστείου Ladurèe ήταν ένα από τα αγαπημένα της Μαρίας Αντουανέττας

Η πορεία στη σύγχρονη εποχή

Σήμερα, η φήμη του Ladurée είναι σχεδόν ισοδύναμη με εκείνη του Πύργου του Άιφελ, με μια επίσκεψη στο εικονικό κατάστημα του Παρισιού να αποτελεί must στάση για τους επισκέπτες της πόλης αλλά και εκατοντάδες κόσμου να κάνει ουρές έξω από τα ζαχαροπλαστεία του σε όλο τον κόσμο για να γευτεί αυτό το μικρο γλύκισμα ή να το προμηθευτεί στα κομψά βεραμάν κουτιά του και να το δωρίσει ως σουβενίρ στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Και παρόλο που οι Γάλλοι αντιπαθούν κάθε τι μαζικό και την ίδια στιγμή αρέσκονται να τροφοδοτούν την κόντρα με το αντίπαλον δέος που ακούει στο όνομα του διάσημου pastry chef Pierre Hermé για το ποιος φτιάχνει τα καλύτερα macaron, από ότι φαίνεται η παλιά αίγλη της ιστορικής patisserie καταφέρνει να αφήνει μέχρι και σήμερα ανεξίτηλα τα σημάδια της. Φυσικά δεν λείπουν και οι “επικριτές” οι οποίοι θεωρούν άκρως υπερβολική την τιμή των 3 ευρώ ανά τεμάχιο και εκείνοι που προσπαθούν να αποδείξουν ότι τελικά εκτός από την τιμή, είναι και η γεύση τους υπερεκτιμημένη.

 

Η διεθνής επέκταση των ζαχαροπλαστείων και tea rooms Ladurée ξεκίνησε το 2005 από το Λονδίνο, ενώ σήμερα ο συνολικός αριθμός τους αγγίζει τα 100, σε περισσότερες από
50 πόλεις σε όλο τον κόσμο!

Το κορυφαίο brand στο σύμπαν της γαλλικής ζαχαροπλαστικής επιφυλάσσει όμως κι άλλες γευστικές εκπλήξεις για τους επισκέπτες του, παρόλο που οι περισσότεροι από αυτούς εντυπωσιάζονται από την πολύχρωμη “παράταξη” των macarons! Τάρτες, κρουασάν, μιλφείγ, εκλέρ, κέικ, τούρτες και πάστες φιγουράρουν επίσης προκλητικά στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων Ladurée ενώ πολλά από αυτά ανά τον κόσμο φιλοξενούν συνήθειες της εκάστοτε τοπικής κουλτούρας όπως το afternoon tea στο εμβληματικό Ladurée στο Harrods του Λονδίνου.

Image

Έκτός από τα διάσημα macaron, το γλυκό σύμπαν του Ladurée περιλαμβάνει λαχταριστά επιδόρπια που έχουν κερδίσει πλήθος θαυμαστών!
Photo: Tatiana Zinchenko / Shutterstock.com

Η Τέχνη του macaron

Το όνομα Ladurée έχει γίνει διάσημο σε όλο τον κόσμο για τα υπέροχα macaron του και οι ζαχαροπλάστες του συνεχίζουν να τα παρασκευάζουν μέχρι και σήμερα με την αρχική συνταγή, την οποία κρατούν φυσικά επτασφράγιστο μυστικό. Εδώ και δεκαετίες ο μόνος που την γνωρίζει είναι ο επικεφαλής pastry chef, προσφέροντας μικρά έργα τέχνης για τον ουρανίσκο!

Τα υλικά για την παρασκευή τους είναι σχετικά απλά -ασπράδια αυγών, ζάχαρη, αλεύρι αμυγδάλου- ωστόσο αυτό που απογειώνει τη γεύση των γαλλικών macarons είναι η πλούσια γκανάς που “φυλακίζεται” ανάμεσα στα δύο ανάλαφρα μπισκότα. Τα macarons του Ladurée προσφέρουν την τέλεια ισορροπία γεύσεων, γλυκά όσο χρειάζεται με μια τέλεια υφή που τα κάνει να λιώνουν στο στόμα. Τα μπισκότα είναι ελαφριά και τραγανά με ένα ελαφρώς μαστιχωτό κέντρο ενώ η κρέμα αναδεικνύει τη μεστή της γεύση σε διάφορες εναλλακτικές όπως σοκολάτα, βανίλια, φυστίκι κ.ά..

Image
Image
Image

Mε σχεδόν 100 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, το όνομα Ladurée έχει γίνει συνώνυμο των macaron αλλά προσφέρει και μια upscale εμπειρία γεύσης.
Photos: MarinaDa, Gabi Luka, Resul Muslu / Shutterstock.com

Η εξαγορά από το Groupe Holder και τα κέρδη εκατομμυρίων

Από το 1993 το brand Ladurée ανήκει στο portfolio του Ομίλου Holder με έδρα του στο προάστιο Marcq-en-Barœul της Lille και ιστορία στον κλάδο της αρτοποιίας από το 1962. Στον ίδιο Όμιλο ανήκει επίσης και το εξίσου διάσημο brand Paul.

Μετά την εξαγορά, η οικογένεια Holder αποφάσισε την επέκταση των καταστημάτων Ladurée σε όλο τον κόσμο, παίρνοντας το ρίσκο η εκλεπτυσμένη ζαχαροπλαστική τους να μετατραπεί σε κάτι μαζικό και να χάσει τον exclusive και upscale χαρακτήρα της. Η διεθνής επέκταση ξεκινά το 2005 από το Λονδίνο για να πάρουν σειρά η Αυστραλία, το Αζερμπαϊτζάν, ο Καναδάς, ο Λίβανος, το Βέλγιο, το Χονγκ Κονγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ και περισσότερες από 20 ακόμα χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το 2012 ο οίκος Ladurée λανσάρει μια συλλογή μακιγιάζ εμπνευσμένη από τα χρώματα των macarons του, η οποία κυκλοφόρησε στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, ενώ τον Φεβρουάριο του 2014 η σχεδιάστρια κοσμημάτων Marie-Hélène de Taillac δημιούργησε μια ειδική έκδοση με επιλογές της ίδιας σε μια συσκευασία περιορισμένης κυκλοφορίας. Oι συνεργασίες συμπεριλαμβάνουν και άλλα διάσημα brands όπως τα Louboutin και Marni, ενώ τα ντελικάτα macarons του Ladurée έχουν κάνει ουκ ολίγες φορές την εμφάνισή τους στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, όπως στην ταινία Marie Antoinette της Sofia Coppola αλλά και στη διάσημη σειρά Gossip Girl.

Σήμερα ο 77 χρόνος Francis Holder, ιδρυτής και πρόεδρος του Groupe Holder μπορεί να υπερηφανέυεται ότι έκανε πραγματικότητα το παιδικό του όνειρο: να έχει ένα μικρό εργοστάσιο αρτοποιίας που να ψήνει καθημερινά καλούδια που μοσχοβολούν. Και μάλιστα με το παραπάνω αφού το αρτοποιείο που ίδρυσε το 1962 έχει εξελιχθεί σήμερα σε έναν άκρως επιυχημένο όμιλο με έξι εταιρείες στο portfolio του, με ετήσια κέρδη περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και 14% περιθώρια κέρδους σύμφωνα με το Forbes και την 1.867 θεση στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο με καθαρή αξία 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων!